3. + 4. vlna EET


  • 15. Říjen 2019
  • 0

Po několika neplatných pokusech se sněmovně podařilo prosadit pokračování zavádění EET do dalších oborů podnikání. K 1.5.2020 tedy budeme po hostinských a obchodnících v 1. a 2. vlně muset evidovat hotovostní platby a v čase na sekundu přesně zasílat svá data do systému i my ostatní podnikající...

 Dne 9. října 2019 byla ve Sbírce zákonů byla vyhlášena novela EET i zákona o DPH jako zákon č. 256/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Změny v sazbách DPH nabývají účinnosti prvním dnem sedmého kalendářního měsíce následujícího po dni jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy od 1. 5. 2020

KOHO SE BUDE NOVĚ TÝKAT
◆ lékařů
◆ zubařů
◆ účetních
◆ advokátů
◆ řemeslníků
◆ zemědělců

KDO DOSTAL VÝJIMKU
◆ nevidomí živnostníci
◆ prodejci vánočních kaprů
◆ hazardní hry
◆ obchodní letecká doprava
◆ živnostníci a firmy, kteří pečují o seniory, závislé na drogách a handicapované
◆ předplacené telefonní karty

VÁNOČNÍ KAPR BEZ EVIDENCE
Výjimku evidovat tržby nakonec dostali prodejci vánočních kaprů. Ti nebudou muset podléhat EET pouze ve dnech 18. až 24. prosince, a to v provozovně, která je pro předvánoční prodej ryb určená.

VÝJIMKA PRO SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Evidovat tržby nakonec nebudou muset ani domovy pro seniory, zařízení pro lidi se zdravotním postižení nebo sociální služby poskytované dětem. Tuto výjimku prosadila koaliční ČSSD s opozicí.

SNÍŽILI DPH NA PIVO
Poslanci také s rozšířením EET schválili změny v DPH. Nově budou do snížené desetiprocentní sazby patřit stravovací služby a lehce populisticky včetné točeného piva, dále také domácí péče o postižené, děti a seniory a vodné i stočné, knihy, ale i kadeřnické služby a například oprava obuvi a oděvů.