Odklad 3. a 4. vlny EET


  • 18. Prosinec 2017
  • 0

Ústavní soud zrušil část zákona o EET, další vlny se zpozdí

Ústavní  soud zrušil část zákona o EET, další vlny se zpozdí

Ústavní soud zrušil část zákona o evidenci tržeb, jako celek však obstál. Třetí a čtvrtá vlna, do níž se mají postupně zapojit třeba právníci či účetní, následně pak všichni řemeslníci, se zpozdí, protože je zrušen plánovaný „náběh“ třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb a s odloženou platností ústavní soud škrtl několik dalších ustanovení zákona. Evidenci nebudou podléhat platby kartou u e-shopů a z účtenek musí zmizet DIČ, obsahující rodná čísla podnikatelů. Tato dvě ustanovení se mění ke dni 28.2.2018.

Ústavnímu soudu také řešil i to, že výjimky z evidence tržeb nestanovuje přímo zákon, nýbrž vládní nařízení. To by se mělo také změnit.

Naposledy dostali výjimku z EET od vlády letos v listopadu zrakově postižení podnikatelé. Ti, kteří pracují například jako ladiči pian či maséři, nemusejí tržby evidovat. Dále se nemusí posílat do centrálního systému účtenky z prodeje vánočních kaprů (pokud prodejce zároveň neprodává něco jiného, například vánoční stromky), a to mezi 14. prosincem a 24. prosincem. Poslední výjimka navíc měla platit jen pro roky 2017 až 2019. Podle Ústavního soudu bude platnost zkrácena jen do konce příštího roku.