Stavební pozemky a DPH


  • 31. Leden 2016
  • 0

Sazby DPH při prodeji pozemků

Změna definice pojmu „stavební pozemek“

Novela zákona o DPH přijatá již v prosinci 2014 přinesla s účinností od 1. ledna 2016 změnu definice pojmu „stavební pozemek“. Účelem této změny bylo upřesnění a rozšíření tohoto pojmu, aby byly správně zdaněny pozemky určené k zastavění a český zákon byl uveden do souladu s evropskou úpravou.

http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2015-12-21-Informace-nemovitosti-2016.pdf
 
Při prodeji stavebního pozemku se nadále uplatňuje základní sazba DPH 21 %. Jelikož předchozí definování stavebního pozemku otevíralo prostor k nežádoucím daňovým optimalizacím, může se stát, že v roce 2016 budou zdaněny některé pozemky, které díky nastavené praxi doposud zdaňovány nebyly.

Již platnou změnou v posuzování dodání nemovité věci, které je osvobozeno od daně, je počítání lhůty pro osvobození (5 let, resp. 3 roky u nemovitých věcí nabytých do konce roku 2012). Od 1. 1. 2016 je osvobozeno dodání nemovité věci po uplynutí 5 let od prvního kolaudačního souhlasu nebo od podstatné změny nemovité věci.

Další změna v této oblasti je rozšíření režimu reverse charge. Spočívá v tom, že od roku 2016 bude DPH z prodeje nemovitosti platit kupující.